sobota, 10 października 2009

Czas na dipy - czyli coś na ząb

Ostatnio szukałam w necie przepisów na dipy. Trafiłam na stronę: http://www.w-spodnicy.pl/Tekst/Przepisy/525842,1,Przepisy-na-dipy-z-ogorkow-pomidorow-anchois-i-inne.html

Poniżej kopiuję parę przepisów z w/w strony. Mam zamiar je jutro wypróbować. No, może nie wszystkie na raz, ale z czasem postaram się sprawdzić każdy z tych dipowych przepisów.

"Dip z anchois
Składniki: 50 g filetów z anchois, 200 g twarożku homogenizowanego, 100 ml jogurtu, 2 ugotowane żółtka, sok z połówki cytryny, sól, pieprz.
Najpierw należy posiekać anchois, żółtka przetrzeć przez sito, następnie zmiksować jogurt, twarożek, anchois i żółtka. Na końcu doprawić pieprzem i solą.
Wariant: zamiast anchois można przyrządzić dip z filetami śledziowymi.

Dip z tuńczyka
Składniki: 200 g tuńczyka z puszki, 150 ml jogurtu, 1 łyżka majonezu, 1 łyżka kaparów, 1 mała czerwona cebula, sok z 1 cytryny, sól, pieprz.
Tuńczyka należy odsączyć z sosu, a cebulę drobno posiekać. Następnie zmiksować składniki.
Wariant: zamiast tuńczyka można użyć łososia.

Dip z rokpolu
Składniki: 50 g rokpolu, 200 ml jogurtu, 1 łyżka soku z cytryny, sukier, sól, pieprz.
Najpierw kroimy ser na kawałki. Miksujemy go z jogurtem i sokiem cytrynowym, następnie doprawiamy.

Dip z pomidorów
Składniki: 50 g koncentratu pomidorowego, 200 g twarożku homogenizowanego, 100 ml jogurtu, ząbek czosnku, parę kropli sosu chili, 1 pęczek koperku, sól, pieprz.
Czosnek obieramy i zgniatamy, a koperek drobno kroimy. Po zmiksowaniu wszystkich składników doprawiamy solą.

Dip z orzechów
Składniki: 100 g orzechów włoskich, 100 g twarożku homogenizowanego, 100 g majonezu, 100 g selera naciowego, sok z połówki cytryny, sól, pieprz.
Seler myjemy i kroimy na kawałki, a orzechy obieramy z łupin. Następnie wszystkie składniki miksujemy i doprawiamy.

Dip z awokado
Składniki: 2 awokado, 200 ml jogurtu, 1 posiekana cebulka, 1 łyżka oliwy, 1 łyżka pokrojonej zielonej pietruszki, 4 łyżki soku z cytryny, cukier, sól, pieprz.
Awokado należy obrać, przekroić i usunąć pestki. Następnie skropić miąższ sokiem z cytryny. Zmiksować z pozostałymi składnikami i doprawić.

Dip z ogórka
Składniki: 100 g ogórków, 200 ml śmietany, 2 łyżki startego chrzanu, 3 łyżki drobno pokrojonych ziół ( zielona pietruszka, koperek, szczypiorek), cukier, sól, pieprz.
Najpierw należy obrać ogórki, przekroić i usunąć z nich nasiona. Miąższ pokroić na kawałki, zmieszać ze śmietaną, dodać chrzan , zioła i doprawić.

Dip z buraka
Składniki: 1 ugotowany (lub marynowany) burak, 1 łyżka kaparów, 200 ml jogurtu, 1 łyżka czerwonego octu winnego, 1 łyżka musztardy, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, cukier, sól, pieprz.
Buraka nalezy pokroić w kostkę i zmiksować z kaparami, jogurtem, octem winnym musztardą, koncentratem pomidorowym. Na końcu należy doprawić dip cukrem, solą i pieprzem."

2 komentarze:

Amalena pisze...

hmm.. dip z rokpola.. mniam.. daj znać jak ci wyszedł i czy był dobry :)

Konwaliowe pole pisze...

Czas na obiecaną recenzję.

Porażką był dip z tuńczyka i dip pomidorowy. Bleee ....

Rewelacyjnie smakował dip z serem (zamiast rokpola wzięłam blue lazur) i dip z awokado.

Nie zrobiłam buraczkowego i orzechowego, może kiedyś znajdę na nie natchnienie.